Ćwiczenia na poligonie. Sama śmietanka w punkcie dowodzenia. Nagle padła łączność. Dowodzący major natychmiast wskoczył w jeepa i kazał sierżantowi śmigać na miejsce walki.
Po zakończeniu działań wrócili witani oklaskami. Do majora podszedł inny oficer i uścisnął mu dłoń:
- Gratuluję majorze!
- Proszę mi nie gratulować, to robota sierżanta.
Zaskoczony oficer odwrócił się do sierżanta, uścisnął mu dłoń:
- Gratuluję, żona majora właśnie urodziła syna.
Znaleziska archeologiczne wskazują, że jedwab wytwarzano już w starożytnych Chinach około 2700 lat p.n.e.
Chińskie podanie głosi, że jedwab został odkryty w 1640 r. p.n.e. w ogrodzach cesarza Huang Di. Według legendy cesarz poprosił swą żonę Xi Lingshi, by sprawdziła, jaki szkodnik niszczy drzewa morwowe.
Cesarzowa zauważyła, że są to białe larwy, które przędą błyszczące kokony. Przypadkowo jeden kokon wpadł jej do wrzątku i okazało się, że można wyciągnąć z niego delikatną nić, którą Xi Lingshi zawinęła na szpulkę. W ten sposób, jak głosi legenda, odkryła tajemnicę produkcji jedwabiu.
Chińczycy strzegli tej tajemnicy przez około 2000 lat. Przez ten czas Chiny miały monopol na produkcję jedwabiu, który eksportowały tzw. Jedwabnym szlakiem. Każdego, kto zdradziłby tajemnicę jego wyrobu, czekał wyrok śmierci. Według relacji bizantyńskich historyków tajemnica jedwabiu została przemycona z Chin do Konstantynopola przez dwóch mnichów dopiero w roku 550.
Bizantyńczykom długo udawało się ustrzec tajniki procesu otrzymywania drogocennej tkaniny przed przeniknięciem na Zachód. Jednak jedwabnictwo od XVII rozpowszechniło się w całej Europie. Jedwabniki wolą jednak chińską białą morwę, Europa sprowadza więc część surówki jedwabnej z Chin.
Proteiny jedwabne mają skład chemiczny bardzo podobny do składu protein występujących w skórze i włosach. Ponadto posiadają ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów. Dzięki czemu kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do ich powierzchni.
Głównymi składnikami jedwabiu są dwa białka: fibroina (ok. 70%) i serycyna (30%). Fibroina to białko z grupy białek fibrylarnych. Stanowi główny składnik budulcowy naturalnych włókien jedwabiu oraz pajęczyny.
Fibroina jest białkiem posiadającym bardzo dużą zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Jest w stanie pochłonąć 30 razy więcej wody w stosunku do swojej wagi. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków nawilżających, gdzie skutecznie zapobiega wysuszeniu naskórka. Fibroina, ze względu na swoją dużą masę cząsteczkową, nie wchłania się w głąb skóry, lecz tworzy na jej powierzchni rodzaj cienkiej błonki (film), która stanowi ochronę przed niekorzystnym wpływem środowiska.
Zaletą tego białka jest fakt, że nie powoduje podrażnienia nawet bardzo wrażliwej skóry. Dzięki tym właściwościom, fibroina znalazła zastosowanie jako składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych kremów, balsamów, mleczek, maseczek, przeznaczonych przede wszystkim dla skóry suchej.
Serycyna, klej jedwabny, białko zlepiające włókna fibroinowe jedwabiu naturalnego. Poprawia stan bariery epidermy, zmniejszając utratę wody przez skórę. Z tego powodu uważana jest za „naturalny nawilżacz" skóry. Tworzy na powierzchni skóry delikatną warstwę, pozwalając skórze swobodnie oddychać czyniąc ją gładką i aksamitną.
Dzięki swojej strukturze i składowi chemicznemu serycyna jest w stanie poprawić nawilżenie skóry. Serycyna wykazuje ponadto znaczne właściwości wygładzające, dzięki czemu zmniejsza nieregularności skóry.
Jedwab wykorzystywany jest również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Proteiny jedwabiu są często składnikami szamponów i odżywek dla suchych włosów. Silnie działającą odżywką jest tzw. płynny jedwab do włosów, który ułatwia również układanie fryzury. Obecne w nim proteiny otaczają włosy cienką, niewidoczną otoczką, która działa ochronnie i równocześnie regenerująco. Preparat zapobiega również puszeniu i elektryzowaniu się włosów oraz zapobiega ich przesuszeniu.
Do niedawna płynny jedwab do włosów dostępny był jedynie w salonach fryzjerskich. Obecnie produkują go różne firmy kosmetyczne i można go kupić w drogeriach.
Tagi: kosmetyki, jedwab, do włosów
skomentuj (0)
Sól jodowo-bromowa do kąpieli mineralnych wytwarzana jest z 17,5% solanki chlorkowo - sodowo, jodkowo, bromkowej, żelazistej ze znaczną zawartością jonów wapnia i magnezu. Zawiera szereg bio-pierwiastków: mangan, miedź, cynk, żelazo, działających równolegle z wyżej wymienionymi makroskładnikami.
Obecność znacznych ilości jodków i bromków w soli do kąpieli, obok chlorku sodowego, decyduje o przydatności soli do celów leczniczych oraz poprawy i utrzymania ogólnej kondycji organizmu.
Szczególnie przydatna w:
* schorzeniach reumatycznych: reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, choroby zwyrodnieniowe kręgosłupa i stawów, zapalenia reumatyczne mięśni i ścięgien,
zapalenia korzonków nerwowych, schorzenia pourazowe narządu ruchu, rekonwalescencja,
* w chorobach przemiany materii: dnawe zapalenie stawów, profilaktyka niedoczynności tarczycy,
* w ginekologii: przewlekłe zapalenia przydatków,
* w dermatologii jako środek pomocniczy: łuszczyca, rybia łuska, wyprysk przewlekły, nerwice naczyniowe,
* w chorobach układu naczyniowego: zaburzenia ukrwienia obwodowego kończyn.
Kąpiele z soli mineralnych można stosować w stanach zmęczenia organizmu, w celu poprawy ogólnej kondycji fizycznej. Przeciwwskazania do stosowania jodowo-bromowej soli do kąpieli mineralnych: nadczynność tarczycy, wszystkie ostre stany zapalne, zaawansowane stany chorobowe związane z: niewydolnością krążenia, chorobami naczyń wieńcowych, zaburzeniami rytmu serca, czynnymi procesami gruźliczymi, nadciśnieniem tętniczym, psychopatiami, nadczynnością tarczycy, zaawansowana ciąża.
Tagi: do kąpieli, sól do kąpieli
skomentuj (0)
Jak wspomniałem w pierwszej części, przedstawię tutaj następne sole do kąpieli o właściwościach leczniczych, które oprócz tego, że poprawiają stan zdrowia, to posiadają szereg zaletet wymienionych niżej.
Sól siarczanowo-magnezowa do kąpieli mineralnych i okładów, to delikatnie pieniąca, sól do kapieli mineralnych i okładów, zawierająca: siarczan magnezu, sól warzoną próżniowo, kwaśny węglan sodu, siarczan glinowowo-potasowy, oraz ekstrakty z aloesu, rumianku, kasztanowca, eukaliptusa. Właściwości siarczanowo-magnezowej soli do kąpieli związane są z działaniem magnezu - jej głównego składnika, który: łagodzi napięcie i poprawia koncentrację, polepsza wykorzystanie tlenu w komórkach, reguluje działanie ponad 300 enzymów, zapobiega twardnieniu arterii krwiobiegu, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie na tkanki mięśniowe.
Siarczanowa sól do kąpieli dostarcza organizmowi również siarczanów, które wypłukują toksyny ze skóry, są niezwykle potrzebne dla tkanek mózgowych i białek, ułatwiają komórkowe wchłanianie substancji odżywczych, pobudzają też funkcje trawienne trzustki, przez co pomagają w funkcjach odtruwania organizmu z niebezpiecznych toksyn, łagodzą bóle głowy i migreny.
Ze względu na niską wchłanialność siarczanów przez układ trawienny, aby dostarczyć do organizmu siarczany, najlepszym sposobem jest stosować kąpiele i masaże, ponieważ wchłanialność siarczanów przez skórę jest znacznie lepsza.
Kąpiele z solą siarczanowo-magnezową zalecane są w celu zwiększenia energii organizmu - magnez stymuluje wytwarzanie energii w komórkach. Ponadto kąpiel łagodzi stany zapalne skóry, zmniejsza obrzęki i relaksuje zmniejszając napięcie mięśniowe.
Tagi: do kąpieli, sól do kąpieli
skomentuj (0)
Sól do kąpieli to coś, co zwykle trudno zakwalifikować jednoznacznie do grupy kosmetyków. Posiada zwykle oprócz oczywistych właściwości kosmetycznych, dodatkowe właściwości lecznicze wynikające z zawartych w niej składników mineralnych i organicznych.
Oprócz tego posiada niezaprzeczalne walory, które trudno przecenić, a które są nieocenione dla zdrowia, samopoczucia i kondycji psychicznej. Bo gdzie jeśli nie w odpowiednio przygotowanej kąpieli, łatwiej, przyjemniej i szybiej zrelaksujemy się i zrzucimy z siebie nagromadzone zmęczenie, a nawet stres. Tutaj jednak, przedstawię kilka zalet leczniczych soli do kąpieli.
Sól glinkowo-cynkowa do kąpieli, okładów i maseczek to nowy preparat w kosmetyce o bardzo szerokim spektrum działania. To nie tylko sól do kąpieli. Jest to kosmetyk na bazie soli, z dodatkiem ałunu (siarczan glinowo-potasowy) , tlenku cynku i tlenku tytanu oraz zbawiennego dla zmęczonej skóry ekstraktu z nagietka. Rewelacyjne efekty daje jako maseczka, szczególnie przy skórze tzw problematycznej.
Niepieniąca sól glinkowo-cynkowa do kapieli, okładów i maseczek zawiera: siarczan glinowo - potasowy, sól warzoną próżniowo, tlenek cynku, tlenek tytanu, ekstrakt z nagietka (Calendula Officinalis) oraz bogate w mikro- i makroelementy naturalne związki mineralne.
Ałun, czyli siarczan glinowo-potasowy działa odkażająco, hamuje krwawienia z drobnych naczyń krwionośnych, przeciwłojotokowo, przeciwpotnie i przeciwzapalnie.Często stosowany jest przy stanach zapalnych i łagodzeniu trądziku.
Tlenek cynku i dwutlenek tytanu, zawarte w soli glinkowo-cynkowej do kąpieli, okładów i maseczek, mają lekkie działanie antybakteryjne i przyspieszają gojenie ran. Z tego powodu składniki te są używane w maściach i zasypkach leczących rozmaite choroby skóry. Dodatkowo są stosowane w kosmetyce jako filtry przeciwsłoneczne. Bardzo często tlenki te są składnikiem pudrów do pielęgnacji twarzy i ciała. Ponadto cynk zawary w soli do kąpieli, uczestniczy w produkcji wielu hormonów, m.in. insuliny, testosteronu, tyroksyny. Od niego zależy prawidłowa budowa białek, a więc także nowo powstających komórek.
Wpływa on na metabolizm kolagenu, odpowiada za wzrost włosów, paznokci, regenerację tkanek, wzmacnia układ odpornościowy. Cynk jest także silnym antyoksydantem. Uczestniczy w wytwarzaniu prostaglandyn regulujących m.in. funkcje wydzielnicze skóry, a zatem jest także odpowiedzialny za ilość wytwarzanego sebum.
Tlenek cynku jest składnikiem kremów i maseczek kosmetycznych o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, przeciwtrądzikowym. Ekstrakt z nagietka dodany do tego kosmetyk pielęgnacyjnego sprawi ,że po kąpieli, nacieraniu lub zmyciu maseczki nasza skóra będzie przyjemna w dotyku a wszelkie niedoskonałości i podrażnienia zostaną skutecznie ukryte.
cdn.
Tagi: kosmetyki do kąpieli, do kąpieli, sól do kąpieli
skomentuj (0)
Lekarz wypisując chorego po operacji:
- Nie palić, nie pić, co najmniej 9 godzin snu dziennie.
- A co z seksem?
- Tylko z żoną! Wszelkie podniety mogą Pana zabić!
Borowina to rodzaj torfu o dużym stopniu przetworzenia przez bakterie humifikujące. Jej uzdrawiające właściwości sprawiają, że w Polsce stosowana jest w leczeniu chorób reumatycznych, schorzeń ginekologicznych i niektórych chorób narządów wewnętrznych. Przetworzona laboratoryjnie borowina jest wartościowym surowcem do produkcji różnego rodzaju lekarstw i kosmetyków.
Jej właściwości to duża pojemność cieplna przy małym przewodnictwie cieplnym, co umożliwia efekt silnego, głębokiego i równomiernego podgrzania części ciała poddanych zabiegowi (42-45 °C). Ponadto zawarte w borowinie kwasy organiczne i sole nadają jej właściwości przeciwzapalne, ściągające, bakteriostatyczne i bakteriobójcze.
Jednym z kosmetyków przydatnych do domowych zabiegów borowinowych jest Sól borowinowa do kąpieli i okładów. Ta bogata w kwasy huminowe, enzymy, estrogeny i mikroelementy sól, poprawia krążenie krwi, działa rozgrzewająco, przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Łagodzi bóle towarzyszące urazom i schorzeniom stawów, kości i mięśni. Kąpiel borowinowa oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie, również wspaniale pielęgnuje skórę. Wyciąg z borowiny zawarty w soli do kąpieli przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i zapewnia zachowanie pięknego wyglądu na długie lata. W borowinowej soli do kąpieli i okładów, działanie ekstraktu z borowiny wspomagają dodane do soli związki magnezu.
Innym kosmetykiem o podobnym działaniu i składzie jest Kąpiel Borowinowa. Zawiera ona wyciąg borowinowy o zwielokrotnionej ilości kwasów humusowych i soli mineralnych (zawiera 12000 mg wyciągu z borowiny). W cieple kąpieli składniki wyciągu borowinowego są łatwo przyswajane przez organizm, a skórze nadają wyjątkową gładkość, oczyszczają z toksyn oraz przywracają jej prawidłowe funkcje i zdrowy wygląd.
Kąpiel Borowinową poleca się w schorzeniach narządów ruchu. Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne kąpieli borowinowej wykorzystywane jest wspomagająco w chorobie zwyrodnieniowej, chorobie reumatycznej, po urazach lub przy przeciążeniu narządów ruchu. Borowinowa Kąpiel zmniejsza obrzęki stawów i łagodzi zmiany zapalne. Kąpiele poleca się w zmianach dotyczących kilku stawów lub całego organizmu.
Tagi: kosmetyki, borowina, kosmetyki do kąpieli, do kąpieli
skomentuj (0)